Képeken az egymás kezét fogó, 600 éve elhunyt pár

Közös sírba, egymás kezét fogva temettek el egy férfit és egy nőt a Leicestershire megyei Hallaton egykori zarándokhelyén. A sajtóhírekkel ellentétben a feltárást végző régészek végül közzétették a középkori leletekről készített fotókat, amelyek közül néhány csak itt, a Múlt-koron látható.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az egymás kezét fogó férfi és nő maradványait egy középkori zarándokhelyen, a hallatoni (Leicestershire) St. Morrell kápolnánál találták meg a Hallaton Fieldwork Group önkéntesei és a Leicesteri Egyetem régészei a múlt héten.

A régóta elveszettnek hitt, geofizikai kutatás során azonosított középkori kápolna maradványai - falak, csempézett padló, vakolat - alatt római kori cserepek is előkerültek, ami arra utal, hogy a dombos terület már mintegy kétezer év óta lakott. A feltárt ezüstpennyk szerint a kápolna a 12-16. században volt használatban, első írásos említése 1532-ből való.

Vicky Score ásatásvezető, a Leicesteri Egyetem régésze elmondta, hogy a lelőhely északi oldalán eddig tizenegy csontvázat tártak fel, amelyek korát a radiokarbonos vizsgálatok a 14. századra teszik, az elhunytakat keresztény szokás szerint nyugat-keleti tájolással helyezték végső nyugalomra. Az egyik idősebb férfi koponyáján egy éles fegyver - talán balta - okozta vágást azonosítottak - ő feltehetően csatában hunyt el -, míg egy fiatalabb férfit felettébb szokatlan pozícióban temették el: lábát a mellkasáig húzták fel.

Egyelőre nem tudni, hogy az elhunytakat miért itt, s miért nem a faluban temették el. Az egyik magyarázat szerint a temetőt kifejezetten a zarándokok számára különítették el, de az sem zárható ki, hogy a templomban való végtisztességet végül azért nem kapták meg, mert idegenek vagy bűnözők voltak, esetleg valamilyen járványban haltak meg.
(Forrás:mult-kor.hu)