Többen látták Magyarországon a kincset az 1970-es években, kézbe vették, tisztogatták darabjait, és minden bizonnyal rejtegetnek még néhány tárgyat közülük, tudhatjuk meg Hajdú Éva egykori miniszteri biztos, újságíró A Seuso-kincs című kötetéből, amelyet szerdán mutattak be az Örkény Könyvesboltban.

Közös sírba, egymás kezét fogva temettek el egy férfit és egy nőt a Leicestershire megyei Hallaton egykori zarándokhelyén. A sajtóhírekkel ellentétben a feltárást végző régészek végül közzétették a középkori leletekről készített fotókat, amelyek közül néhány csak itt, a Múlt-koron látható.

A Belvárosi templom talán még a Mátyás-templomnál is izgalmasabb, több kincset rejtő szakrális épülete Budapestnek, csak ezt kevesen sejtik a dominánsan barokk külső miatt. Gondoljunk a 2010-ben szenzációt keltő, XIV. századi Madonna-falkép előkerülésére. Most nyáron újabb leletek kerültek napvilágra.

 

 A középkori írott források alapján egyértelmű, hogy a középkor közlekedésében, áruszállításában központi helyet foglalt el a folyami hajózás. Ugyanakkor alig van adatunk arra vonatkozóan, hogy milyen jellegű, szerkezetű folyami járműveket használtak ebben az időszakban például a Dunán. A víz alatti régészeti kutatások valamint szerencsés folyami leletek a közelmúltban alapvetően megváltoztatták erre vonatkozó ismereteinket.

 Katonai tiszteletadás mellett elbúcsúztatták Horthy Miklós egykori kormányzó menyét, özvegy Horthy Istvánné gróf Edelsheim-Gyulai Ilonát május 1-jén délelőtt, Budapesten, a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templomban.

 A Sibrik-dombon rejtező romokra Rómer Flóris hívta fel először a figyelmet. A római tábor maradványait és a lelőhely fontosságát Schulek János is felismerte, régészeti feltárásra azonban nem volt lehetősége.

 Bár a látogatók év végétől a majki kamalduli remeteség felújításnak, fejlesztésének első ütemét élvezhetik, a Forster központ készen áll a folytatásra.

 Egy Árpád-kori épület, valószínűleg templom maradványait azonosították a Nemzeti Örökségvédelmi Központ szakemberei a Grassalkovich-kastély pincéjében.

Leicester városának helytörténészei több éves kutatás után könnyen ásatási engedélyt kaptak a városháza előtti autóparkolóban tervezett feltáráshoz, mivel a hatóságok úgy vélték, úgysem találnak semmit. Tavaly ősszel hozzáfogtak a munkához, és legnagyobb megdöbbenésükre egy koponyát találtak, pontosan azon a ponton, ahol a történelmi források III.

Tízezer "elveszett" harcos lehet eltemetve az 1066-os hastingsi csata helyszíne mellett - állítja egy történész.
Jóllehet becslések szerint akár tízezren is életüket veszthették az Anglia meghódítására indított normann hadjárat döntő ütközetének helyszínén, eddig egyetlen árva emberi csont vagy régészeti leletanyag sem került elő a történelmi jelentőségű csatatéren.