Elbúcsúztatták Horthy Istvánnét

 Katonai tiszteletadás mellett elbúcsúztatták Horthy Miklós egykori kormányzó menyét, özvegy Horthy Istvánné gróf Edelsheim-Gyulai Ilonát május 1-jén délelőtt, Budapesten, a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templomban.

A repülőszerencsétlenségben elhunyt Horthy István néhai feleségét életének 95. esztendejében, április 18-án érte a halál egy dél-angliai kórházban. Az özvegy sok döntő momentum és helyzet szemlélője, illetve aktív szereplője volt a 20. századi magyar történelmében: a második világháború alatt vöröskeresztes nővérként dolgozott, és szerepet vállalt a magyarországi zsidók mentésében is. Horthy Miklós kormányzó menyét a második világháború során kifejtett ellenállási tevékenységéért, a kiugrási politika támogatásáért a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki 1993-ban. Emlékiratai és visszaemlékezései Becsület és kötelesség címmel, két kötetben jelentek meg.

Szerda délelőtt Horthy Istvánné ravatalánál róhatták le tiszteletüket mindazok, akik szerették és tisztelték őt. A templom gyakorlatilag már reggel fél kilenckor megtelt. „Nemes, szép életet élt, és ő is Kenderesre tér haza, immár jelképesen is vállalva a közösséget azzal a Horthy családdal, amellyel oly bátran összekötötte a sorsát”, mondta beszédében Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke az elhunytról. Kocsis Sándor, a Horthy Társaság alelnöke megemlékezésében úgy fogalmazott: Horthy Istvánné hiteles ember volt becsületessége, igazságszeretete és egyenes jelleme okán. Fia, ifjabb Horthy István elmondta, hogy elveszítette édesapját, mielőtt megismerhette volna, így édesanyja egyben apja is lett.

Horthy Istvánnét csütörtökön 9 órakor Kenderesen, a Horthy család kriptájában helyezik végső nyugalomra.
(Forrás:honvedelem.hu)